De meest gestelde vragen over schimmelnagels
In Nederland heeft ruim 30% van de mensen in meer of mindere mate last van kalknagels ofwel schimmelnagels en voetschimmel, dat zijn ruim 4,5 miljoen mensen! Wij krijgen in de salon en ook online veel vragen over dit onderwerp. Onze ervaren Provoet pedicure geeft in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over schimmelnagels, vaak kalknagels genoemd.
Wat is een schimmelnagel?
Een schimmelnagel is een nagel die is aangedaan door een schimmelinfectie en is vaak verdikt en verkleurd. In de volksmond wordt een schimmelnagel vaak kalknagel genoemd en de medische term is Onychomycose. Deze medische term is een samenvoeging van het Latijnse woord voor nagel (‘onycho’) en schimmel (‘mycose’).Een schimmelnagel komt meestal voor bij een teen, soms bij een vinger. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn lelijk om te zien en met een nagelschaar kom je er bijna niet doorheen. Als u meer wilt weten over het verschil tussen een kalknagel en een schimmelnagel kunt u dit hier nalezen
Hoe ontstaan schimmelnagels?
Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd ontstaat vaak uit een verwaarloosde voetschimmelinfectie die is overgeslagen naar de nagels. Daar ‘vreet’ die schimmel zich in de harde hoornlaag en is daar vrij hardnekkig en lastig te bestrijden.
De schimmelnagel
Een kalknagel wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak een beetje kalkachtig uit: verkleurd (geelbruin), dof en brokkelig. De lengtegroei van de nagel wordt geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, zal de infectie zich langzaam uitbreiden. Het is zaaks om snel met een behandeling met een goed antischimmelmiddel te beginnen. In een vergevorderd stadium helpt dit vaak niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Die kan u een medicijnkuur voorschrijven die schimmels doodt, echter heeft dergelijke medicatie zeer heftige bijwerkingen die niet onderschat moeten worden.
Plaatselijke behandeling van buitenaf met FunghiClear is een goed alternatief. Dit vereist wel discipline van u als gebruiker (elke ochtend en avond aanbrengen), en daarbij moeten ook de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met het schimmeldodend middel (FunghiClear) om herbesmetting te voorkomen. In het begin ziet u nog weinig resultaat. Dit komt doordat het een tijdje duurt voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Na enkele maanden groeit er echter weer een gezonde nagel.
Hoe komt u aan een schimmelnagel: de besmetting
Mensen met een verminderde weerstand behoren tot de grootste risico groep. U moet hierbij denken aan mensen die oververmoeid zijn, burn-out klachten hebben, chemokuren(hebben) ondergaan, sporters, oudere mensen etc.
De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gauw gelegd.
U bent zelf dan weer een bron van nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en het wassen met te veel zeep kunnen de infectie stimuleren.
Hoe kan ik een schimmelnagel het beste behandelen?
Omdat schimmelnagels vrij hardnekkig zijn en dus ook moeizaam aan te pakken heeft u om te beginnen een goed werkend en effectief anti-schimmel middel nodig wat een milieu creëert waarin schimmels niet kunnen leven. Vervolgens kunt u met een goed plan van aanpak aan de slag waarmee u na het consequent volgen van deze stappen binnen enkele maanden zichtbaar resultaat kunt bereiken!
De ontwikkeling van de schimmel wordt gestopt en er vormt zich dus geen nieuwe vervelend uitziende nagel meer. Het aangedane stuk nagel kan rustig uitgroeien en er zal een mooie schone nagel verschijnen.
Plan van aanpak.
De beste manier voor het behandelen van schimmelnagels, zodat u weet wat u kunt doen en effectief te werk kunt gaan.
1. De schimmelnagel moet ‘schoon’ gevijld worden. Dit betekent dat de aangedane harde laag zo veel mogelijk verwijdert moet worden om zo het anti-schimmel middel beter in te laten werken op de schimmel die actief is tussen de ‘kalklaag’ en uw gezonde nagel. Herhaal deze behandeling om de 3-4 weken. U kunt hiervoor een professionele nagelvijl kopen in onze webwinkel die u dan uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen. U kunt er ook voor kiezen om de eerste keer een kalknagel behandeling te nemen bij een pedicure die met een pedicure-frees nauwkeurig en snel de kalklaag kan verwijderen.
2. Breng het antischimmel middel op de aangedane nagel aan en laat dit even inwerken. Doe dit ook preventief bij de nagels ernaast. Herhaal dit elke morgen en elke avond: een handeling van 10 seconden! U kunt ook een kwastje (niet meegeleverd) gebruiken als u liever wilt smeren, de verstuiver kan eraf geschroefd worden.
3. Zorg dat uw sokken en schoenen altijd schoon en droog zijn.
4. Spray ook de binnenzijde van de schoenen in om zodoende herbesmetting te voorkomen. Doe dit de eerste week elke dag en daarna 1x per week. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een schoendeo gebruiken met schimmelwerende eigenschappen of het anti-schimmelmiddel zelf.
Wat is het beste middel om schimmelnagels te behandelen?
Een van de veel gestelde vragen is ook wat het beste middel is om te gebruiken. Wij hebben inmiddels een aantal middelen die zichzelf hebben bewezen. U kunt hier meer over lezen in het artikel Het beste middel tegen kalknagels
Hoe zit het met huismiddeltjes?
Er circuleren op het internet diverse verhalen over de bekende huismiddeltjes, lekker goedkoop en vaak al voorhanden. De meest voorkomende zijn Vicks Vaporub en natuur- of appel Azijn. Beide producten zijn bedoeld voor iets anders dan het behandelen van voetschimmels en kalknagels, zijn weinig effectief en hebben allerlei bijwerkingen. Azijn is een zuur dat zowel de nagel, nagelriem als de huid eromheen ernstig uitdroogt, en Vicks doet ongeveer hetzelfde. Bij langdurige behandeling hiermee kunnen er zeer vervelende plekken ontstaan op uw voeten en handen.
De tijd die u besteedt aan het behandelen met deze huismiddeltjes kunt u beter besteden door direct met een goed anti-schimmel middel te beginnen.
Wat zijn de voor- en nadelen van medicijnen?
Medicijnen van de huisarts zijn gemakkelijk in te nemen, zijn effectief bij een deel van de patiënten, maar kunnen ook schadelijk zijn voor uw gezondheid en problemen veroorzaken met uw lever. U kunt hier meer over lezen op de website van mijnmedicijn.nl Deze medicijnen zijn dus eventueel een allerlaatste redmiddel en niet altijd aan te raden. Wij adviseren in ieder geval om door een deskundige middels laboratorium testen te laten vaststellen dat het om een schimmelinfectie gaat alvorens te gaan behandelen. De aandoening kan er uitzien als een schimmelinfectie maar toch iets anders zijn. Denk aan een psoriasis nagel, trauma nagel etc.
Voet- en nagelschimmel komt vaak van buitenaf en kan ook het beste van buitenaf bestreden worden. Met een goed anti-schimmelmiddel stopt u de ontwikkeling van de schimmel en kan uw aangedane nagel rustig uitgroeien. Met voetschimmel heeft u zelfs na enkele dagen al resultaat vanwege het feit dat de huid veel dunner is dan de nagel en daar het middel dus direct z’n werk kan doen.
Hoe kan ik schimmel- ofwel kalknagel(s) voorkomen?
- Voorkom een warme en vochtige omgeving waarbij schimmels goed kunnen gedijen!
- Droog uw voeten altijd goed af, zeker tussen de tenen!.
- Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt
- Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
- Loop op goed passende en goed ventilerende schoenen, liefst van leer.
- Beperk het gebruik van zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
- Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad) zodat u niet besmet wordt.
- Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
- Als u regelmatig in de sportschool, zwembad sauna etc komt, gebruik dan preventief FunghiClear.
Wat zijn de belangrijkste feiten over schimmelnagels?
- Als u er niets aan doet, gaan schimmelnagels nooit vanzelf over, die breiden langzaam uit.
- Aangedane nagel kan niet meer herstellen, dat moet uitgroeien!
- Voet- en nagelschimmel infectie heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne.
- Schimmels gedijen goed bij warmte en vocht: ventileren en droog houden dus!
- Een kalknagel ofwel schimmelnagel is vaak goed zelf te behandelen.